Prato de Machado
Een Portugees geïnspireerd recept die van mijn Portugese oma Machado heb leren eten toen ik kind was. Dit recept met geen naam hebben we in de familie gedoopt tot "Machado's potje" vertaald naar het Portugees is dit Prato de Machado, haar achternaam gelinkt aan het recept.
Dit recept met olijfolie, chorizo, tomaten en laurier maakt het een echt Portugees recept. De gestoofde hamlappen en aardappel maken het tot een eenpansgerecht.
Ingredienten
Gerecht
-
1 kilogramHamlappen
-
1 stuk(s)Chorizo
-
1 stuk(s)Grote ui
-
500 gramVastkokende aardappel
-
2 tenenKnoflook
-
4 tbspOlijfolie
-
250 gramSnijbonen
-
2 stuk(s)Gepelde tomaten in blik
-
1 stuk(s)Blik tomatenpuree
-
1 stuk(s)Runderbouillonblokje
-
2 stuk(s)Laurier
-
1 tbspPaprikapoeder
-
1 tbspPaprikapoeder (pikant)
Bereidingswijze
Gerecht
-
We gaan eerst alles snijden en doe alles in aparte schaaltjes/bakjes of verwerk het gelijk.
Snijdt de hamlappen in blokjes van ongeveer 2cm. Snijdt de bonen in grove schuine reepjes. Snipper de uien in kleine blokjes. De knoflook kan je snijden in kleine stukjes of door de knoflookpers doen. Snijdt de aardappelen in blokjes van ongeveer 3cm.
-
Ondertussen kook de snijbonen bijna volledig gaar.
Pak een grote pan, het liefst gietijzer, en doe hier olijfolie in. Bak de ui glazig en voeg vervolgens de knoflook hierbij.
-
Voeg de chorizo toe en bak deze kort aan.
Voeg daarna de hamlappen en de runderbouillion gekruimeld toe. Breng op smaak met zwarte peper en wat zout. Bak deze even rondop aan. De smaak krijg je als het vlees wat bruiner gebakken is.
-
Open de blikken en knijp de gepelde tomaten uit in de pan. Het vocht voeg je ook toe. Voeg ook 1 extra blik met water toe, anders heb je te weinig vocht.
Ook de tomatenpuree kan er nu bij samen met de snijbonen.
Laat nu het geheel 3 kwartier zachtjes koken. Het doel is om het vlees te sudderen. Na 15 minuten kunnen de blokjes aardappel erbij. Laat het geheel nu zachtjes koken tot de aardappel gaar is.