Simpele basis roomboter cake
Een heerlijke basis cake met een vleug van citroen. Dit receptuur kan verrijkt worden met andere smaken of versieringen.
Ingredienten
Beslag
-
250 gramboter
-
250 grambasterdsuiker
-
3 gramzout
-
8 gramcitroenrasp
-
250 gramheel ei
-
225 grampatentbloem (tarwe)
-
26 gramzetmeel (maizena)
-
9 grambakpoeder
Notities:
750gr beslag voor 30cm cake marmercake = 1/3 van het beslag en 10% cacao
500gr beslag voor 20cm cake
Bereidingswijze
Beslag
-
Boter, citroenrasp, suiker en eventueel zout mengen maar NIET luchtig kloppen.
-
Alle ingredienten moeten op een temperatuur rond de 24°C zijn. (kamertemperatuur) De roomboter moet op mayonaise lijken. Door een vlam of fohn tegen de metalen mengkom te houden kan je de boter iets smelten. Maar smelt het niet te ver.
De cakevorm kan je invetten met boter of een bakspray. Daarna bestuiven met bloem en het overige eruit tikken ondersteboven.
-
Ei in 3 of 4 gedeeltes toevoegen. Als het gaat schiften voeg en een handje van de bloem toe
-
Tarwebloem en/of cakepoeder doorspatelen. Vul nu de cakevorm tot 2/3. Dus niet helemaal vol maar tussen het midden en de bovenkant.
-
Na het bakken direct lossen op een bakpapier met wat suiker erop en dan op z'n kop. (brede kant onder) Als je de cake op suiker zet plakt hij niet vast aan de ondergrond.